Zoek
Sluit dit zoekvak.
Libertas plaatst LTT sensoren bij ouderen thuisUncategorizedLibertas plaatst LTT sensoren bij ouderen thuis

Libertas plaatst LTT sensoren bij ouderen thuis

Libertas plaatst sensoren voor langer thuis

Libertas plaatst sensoren bij ouderen in Stevenshof en Merenwijk

Zorginstelling Libertas Leiden gaat vanaf 2025 in zestig woningen van Leidse ouderen sensoren plaatsen om hen thuis te kunnen monitoren. Dat gebeurt met name in de Stevenshof en de Merenwijk, waar een toenemend aantal senioren woont en relatief weinig zorg aanwezig is. De bedoeling van het project is ouderen langer veilig thuis te laten wonen.

Volgens Libertas-bestuurder Benjamin Martens komen er in de regio Leiden-Haaglanden tot 2040 maar liefst 112.000 65-plus-huishoudens bij. “Een groot deel van hen zal langer thuis moeten blijven wonen, omdat er simpelweg geen andere opties zijn”, zegt Martens. “Voor ons als zorgorganisatie is het belangrijk dat dat thuis wonen ook goed en veilig kan. Daarom hebben wij een innovatieve technologie laten ontwikkelen. Deze wordt nu getest op onze zorglocatie Robijnhof.”

Volgens Libertas herkennen de sensoren het verschil tussen iemand die hurkt en iemand die gevallen is. Alleen als er echt een probleem is, gaat er een melding naar een meldkamer en komt een zorgmedewerker in actie. Ook is het mogelijk om afwijkingen in het slaapritme van een oudere te constateren en te zien of iemands toestand achteruitgaat. Verder herkennen de sensoren patronen in de ziektefasen van Alzheimer, zodat Libertas daar tijdig op kan inspelen.

Donatie
De Rabobank ondersteunt het initiatief met een donatie van tienduizend euro. “Tot 2040 moeten er 72.000 ouderenwoningen bijkomen. Dat is voor ons de reden geweest om samen met alle betrokken partijen de Woonzorg Community Leiden-Haaglanden op te zetten. Maar het bouwen van nieuwe woningen alleen is niet de oplossing”, zo meent Rabobank-directeur Marius Hovius. “Ouderen zullen langer zelfstandig thuis gaan wonen. Dit project laat heel mooi zien hoe de inzet van nieuwe technologieën kan bijdragen aan het welzijn van ouderen. Wij ondersteunen dit initiatief van Libertas van harte.”

Bron: https://sleutelstad.nl/2024/05/28/libertas-plaatst-sensoren-bij-ouderen-in-stevenshof-en-merenwijk/