feiten over CO2 en luchtvochtigheid

Feiten over CO2

Binnenhuis wordt CO2 meestal geproduceerd door de lucht die we uitademen. Naarmate CO2 binnenshuis wordt geconcentreerd, stijgen de niveaus, waardoor hoofdpijn, rusteloosheid, slaperigheid wordt veroorzaakt.

Hoewel CO2 zelf geurloos is, vormt het samen met waterdamp koolzuur, waardoor bij hogere concentraties een scherpe zure geur waargenomen kan worden. De atmosfeer van de Aarde bevatte in 2020 ongeveer 417 ppm CO2, anders genoemd koolstofdioxide. Deze concentratie neemt verder toe.

Waarom is een permanente CO2 meting noodzakelijk? Omdat een te hoge CO2-concentratie invloed heeft op de gezondheid en de prestaties van de mens. Heeft Rijksdienst van Ondernemend Nederland het van eisen ‘frisse scholen en gezonde kantoren samengesteld als richtlijn voor scholen en kantoren om in ruimtes (in de ademzone) tot maximaal 950 ppm te laten oplopen.  Het Bouwbesluit geeft in de meeste gevallen 1200 ppm per ruimte.  Het pakket van eisen geeft ook richtlijnen aan over de luchtkwaliteit, energieverbruik, lucht en geluid.

Luchtvochtigheid

Het belang van het goed managen van de luchtvochtigheid wordt vaak zwaar onderschat. Wat is luchtvochtigheid? De luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. Een te lage luchtvochtigheid helpt virussen te verspreiden. In de winter is het belangrijk om hier extra waakzaam op te zijn. Want als de kachels aangaan verdampt vocht en wordt de luchtvochtigheid lager.

Tip: Zet nachts de temperatuur lager en doe regelmatig een raampje open.

Wat is de ideale waarde van luchtvochtigheid? Binnen mag de luchtvochtigheid niet lager zijn dan 30% en niet hoger dan 59%. Overmatige luchtvochtigheid veroorzaakt schimmel. Vochtigheidsniveaus worden beïnvloed door allerlei oorzaken van ventilatie tot planten, tot lekkende waterleidingen.

Hoe doe je luchtkwaliteit een CO2 meting? De LTT Airhub is een professionele luchtkwaliteit sensor, die continue CO2 meet, maar ook fijnstof, vluchtige stoffen en licht in een ruimte. Tevens kan de LTT Airhub worden verbonden met uw gebouwbeheersysteem en autonoom allerlei slimme sensoren aansturen, zoals thermostaten, stekkers en verlichting. Bekijk hier onze korte bedrijfsfilm voor de mogelijkheden.

CO2-meten-in-gebouwen
Co2 meten

CO2 wordt uitgedrukt in parts per million. Naarmate het aantal personen in een ruimte toeneemt, stijgt de CO2 waarde in deze ruimte, waardoor de kans op hoofdpijn, rusteloosheid, slaperigheid toeneemt, zoals getoond in deze grafiek.

Volg een online seminar

Het platform van Let Things Talk werkt als een Zwitsers zakmes en heeft veel toepassingen.
Met behulp van sensoren en displays ontstaan er tal van nieuwe mogelijkheden en inzichten.
Volg een online seminar en krijg inzicht in welke verbeteringen u nog kan toepassen om het binnenklimaat te optimaliseren.

Frisse scholen en gezonde kantoren
Tijdens dit seminar demonstreert Let Things Talk, hoe wij gegevens verzamelen van de luchtkwaliteit en de bezetting in lokalen en ruimtes met behulp van slimme sensoren. Hoe wij u kunnen helpen met een gezonde, energiezuinige leer-en werkomgeving. Wat u dat oplevert en hoe wij met slimme thermostaten, stopcontacten en verlichting u laten besparen op uw energiekosten. Als u dit online seminar wilt bijwonen, stuur dan een email naar info@letthingstalk.nl met als onderwerp Seminar Frisse scholen. U ontvangt dan van ons een mail met daarin alle informatie om dit seminar bij te wonen Vriendelijke groet, Edwin Muller

Wat onze klanten vertellen

"Met de bezettingsensor bieden wij een veilige shopervaring voor onze klanten en hebben wij onze personeelsbezetting zeer nauwkeurig kunnen optimaliseren."

Autocentrum Schaap
Cor Schaap - Algemeen directeur

"De winst is dat de volledige luchtkwaliteit over een langere periode gemeten hebben. Daarmee hebben wij objectief inzicht gekregen in de totale luchtkwaliteit. Daarmee hebben wij handvatten gekregen om het binnenklimaat te verbeteren."

Stichting Quadraten – Primair onderwijs
Jan van der Veen

"Door de LTT Dashboards kregen wij tal van nieuwe inzichten en praktische tips van Let Things Talk om een gezondere werkomgeving te bieden aan onze medewerkers. Tevens zijn wij in staat geweest om flink op onze energiekosten te besparen."

Vegro
Marlies Langelaan
Go Top