LTT Airhub, de professionele binnenklimaat monitor

Onze nieuwe Minister Wiersma trapt vol trots af met de mededeling, dat hij echt werk gaat maken van ventilatie op scholen. Op het eerste gezicht fantastisch, maar al snel kwam de aap uit de mouw. Toevallig of niet.

Wat blijkt, recentelijk is de CO2-norm in het bouwbesluit aangepast van 1200 ppm naar 1400 ppm.

Door deze Co2 norm te verhogen naar 1400 ppm zullen veel scholen, plotsklaps wel een afdoende ventilatiesysteem hebben volgens het bouwbesluit. Het aanpassen van de ventilatie in scholen zal immers in de miljarden gaan lopen, dus hoe minder scholen het nodig vinden, des te beter voor de overheid.

En nog mooier, scholen kunnen zelfstandig vaststellen of ze voldoen aan deze norm met hun geavanceerde CO2-metertje van Bol.com. Daarmee is de 17 miljoen van Wiersma slim besteed.

Bijzonder genoeg vind de Rijksdienst van Ondernemend Nederland een veel lagere Co2 norm verstandig. Zoals te lezen is in het frisse scholen document edite van mei 2021. Ook de PO-raad, VO-raad, VNG en de gezondheidsraad hebben aangegeven voor 2022, dat een co2 waarde hoger dan 1200 ppm in een lokaal staat voor een slechte luchtkwaliteit. Echter deze organisaties gaan ook uit van het bouwbesluit met daarin de verhoogde 1400 ppm norm.

Ons betoog blijft, ga voor een frisse school volgens het pakket van eisen van de Rijksdienst van ondernemend Nederland. Creëer een gezonde en vooral energiezuinige comfortabele leer- en werkomgeving waar medewerkers en leerlingen beter presteren. Staar je vooral niet blind op losse CO2 metertjes.

Zelf checken, hierbij de links naar de online documentatie:

– Frisse scholen van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland – https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/06/PvE-Frisse-Scholen-2021.pdf
– PO-raad en VO-raad en VNG advies voor 2022 -> 1200 ppm
https://www.poraad.nl/system/files/corona/handreiking_coronavirus_ventilatie_verwarming_en_koeling.pdf
– PO-raad, VO-raad en VNG advies na 2021 -> 1400 ppm
https://www.ruimte-ok.nl/sites/default/files/2022-02/Handreiking_Optimaal_Ventileren_in_de_klas_met_co2-meter.pdf
Verslag Gezondheidsraad werkconferentie Ventilatie en COVID-19 -> 1200 ppm
https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/overige/2020/12/23/verslag-werkconferentie-ventilatie-en-covid-19/Verslag-werkconferentie-def-221220.pdf

Share
Go Top