Besparen op gasverbruik

Regelmatig wordt ons gevraagd, maar hoeveel bespaar ik dan op mijn gas- en stroomverbruik door de inzet van de LTT Airhub met slimme Danfoss thermostaten, stekkers en verlichting.

Daarom hebben we samen met Primair onderwijs stichting Quadraten in Grootegast de unieke test gedaan door in 2 identieke lokalen continue de aanvoer- en retourtemperatuur te meten, inclusief de temperatuur, luchtvochtigheid, co2 met de LTT Airhub. In het ene lokaal zijn de reguliere thermostaatkranen vervangen door slimme thermostaten van Danfoss en in het andere lokaal niet.

Meer weten onze bevindingen en de gemeten effectiviteit van deze test, Lees dan hier verder in het volledige testrapport.

Meer over onze dienstverlening over hoe te besparen op energieverbruik leest u hier.

Jan Willem Casteleijn Let Things Talk B.V.

Inleiding

 

Om de effectiviteit van de slim aangestuurde thermostaatknoppen aan te tonen, heeft er een meting plaats gevonden waarbij de aanvoer en afvoer temperatuur van verschillende radiatoren is gemeten.

Door deze waardes te meten, en te correleren met de gemiddelde kamertemperatuur is de efficiëntie en daadwerkelijke warmteafgifte van een radiator te berekenen. Met efficiëntie wordt bedoeld: De daadwerkelijke hoeveelheid warm water, dat er gedurende een dag van 24 uur wordt verbruikt, en de temperatuur van dat water.

De verwachting is dat de hoeveelheid warm water, en ook de temperatuur aanzienlijk hoger is bij een reguliere thermostaat, dan bij een thermostaatknop die individueel wordt gestuurd op tijd en temperatuur.

Op het moment dat de kamertemperatuur in beide situatie (ongeveer) gelijk is. Maar de hoeveelheid warm water, en de hoogte van de watertemperatuur hoger is dan nodig dan kan dit beschouwd worden als verlies en is het in die situatie dus een inefficiënte regeling.

Leeshandleiding metingen

Average thermal output: Daily thermal output: Average flow:

Meting aanwezig

De radiator geeft warmte af Zie bovenstaand
Zie bovenstaand

Geen meting

Radiator uit Radiator uit Radiator uit

Lokaal Orca (Slimme thermostaatknoppen aangestuurd d.m.v. LTT Airhub)

Radiator 1

Radiator 1 - Danfoss Ally
Radiator 1 – Danfoss Ally

Radiator 2

Thermostaat 2 - Danfoss Ally
Thermostaat 2 – Danfoss Ally

Lokaal Dolfijn (Reguliere thermostaatknoppen)

Radiator 1

Reguliere thermostaat 1
Reguliere thermostaat 1

 

Radiator 2

Regulier 2
Regulier 2

Resultaten en bevindingen Watertemperatuur

Opvallend is dat de watertemperatuur bij de reguliere radiatoren behoorlijk hoger is dan bij de slim aangestuurde radiatoren. Hierbij spelen 2 factoren mee. Te weten:

De tijd dat er warm water wordt aangevoerd is bij de reguliere thermostaatknoppen veel langer dan bij de slim aangestuurde knoppen. Dit is ook terug te zien in de metingen wanneer we grafieken plotten over een as waarin tijd wordt meegenomen.

De aanvoertemperatuur van het water is ligt hoger dan bij de slim aangestuurde knoppen.

Dit betekent dat er bij de reguliere knoppen voor langere tijd water wordt verwarmd tot een hogere temperatuur zonder dat dit lijdt tot een hogere kamertemperatuur. Het verlies is dus erg hoog. Hier kunnen in ieder geval al twee oorzaken door worden vastgesteld:

De extra gegenereerde warmte gaat verloren door ramen die open staan. In dit geval bevinden de ramen zich veelal direct boven de radiatoren.De reguliere radiator knoppen blijven gedurende 24 uur per dag open staan, waardoor het water ook voor een lange periode voor en na sluitingstijd wordt gevraagd en dus verwarmd.

Kamertemperatuur

Er is in beide lokalen een soortgelijke gemiddelde kamertemperatuur gemeten. De slim aangestuurde thermostaatknoppen bereiken dus hetzelfde effect met minder water, maar ook minder heet water gedurende dag als de reguliere knoppen.

Cijfers Danfoss Ally met LTT AIrhub
Cijfers Danfoss Ally met LTT AIrhub

Conclusie

Gezien de metingen, is er een significant verschil te zien tussen de slim aangestuurde radiatoren en de reguliere thermostaatknoppen. De aanvoertemperatuur is in de gemeten week gemiddeld 56,83% hoger bij de reguliere thermostaatknoppen dan bij de slim aangestuurde knoppen.

De gemiddelde thermische output ligt daarentegen nog veel hoger bij de reguliere thermostaatknoppen. Deze verschillen lopen op tot meer dan het 15-voudige van de slimme thermostaatknoppen. Een voorbeeld van deze meting is dat er op maandag een output van 234 Watt is berekend dat resulteerde in een kamertemperatuur van gemiddeld 19,5°C. Ten opzichte van de gemiddelde thermische output van 14,5 Watt dat resulteerde in een kamertemperatuur van 19,4°C door een slim geregelde radiator.

Gezien de relatief lage kamertemperatuur is bovenstaand resultaat te verklaren aan de hand van het aantal personen in de desbetreffende ruimte. Ieder individueel persoon levert zijn of haar eigen warmte op waardoor de ruimte in de slim aangestuurde ruimte min of meer vanzelf verwarmd wordt gedurende de dag. Dit betekent dus ook dat de radiatoren bijna geen warmte hoeven te leveren bij een ingestelde temperatuur van 20°C

De gemiddelde temperatuur in de regulier aangestuurde ruimte ligt iets hoger door het feit dat er meer warm water wordt aangevoerd. Echter is het belangrijk te weten dat de radiatoren voor een lange tijd warm worden gehouden buiten kantooruren. Hierdoor is te verklaren dat de gemiddelde output alsnog veel hoger ligt, terwijl de temperatuur relatief laag is. Het water wordt hierbij dus over een veel langere tijd verwarmd dan nodig is.

Het effect van de langdurige en hoge aanvoertemperatuur is dat de radiator warm of zelfs heet kan aanvoelen waardoor het plaatselijk erg warm kan worden. Het resultaat is dat men ramen open zet wat de gevoelstemperatuur doet compenseren en het aangenaam blijft, terwijl de radiator onnodig blijft gloeien. Een slim gestuurde thermostaatknop zal automatisch terug regelen wanneer de binnentemperatuur naar behoren is.

Bronnen (Danfoss, 2022)

Gemeten met:DS18B20 1-Wire digitale temperatuur sensor

Bereik: -55C to 125C (+/-0.5C).

Aan getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

www.letthingstalk.nl – 2022

 

Share
Go Top