Energierekening omlaag

Dagelijks spreken wij bestuurders en managers van scholen en bedrijven over hoe onze oplossingen zorgen voor een besparing op het energieverbruik, door energieverspilling te voorkomen. Privé heb ik dezelfde uitdaging om het energieverbruik en de daarbij behorende kosten zo laag mogelijk te houden.

Onze thuissituatie

Wij hebben een geschakelde woning met een inhoud van 140m3 uit 1972. Toen wij deze woning kochten in 2004 was deze zeer slecht geïsoleerd. Ons gezin bestaat uit mijn vrouw en mijn 2 dochters van 18 en 20 en natuurlijk ikzelf.

Omdat ik tijdens mijn werk predik, dat we toch echt iets moeten doen tegen het verspillen van energie. Heb ik mijn huis gebruikt als proeftuin om zoveel mogelijk energie te besparen, zonder dat er teveel op wooncomfort wordt ingeleverd. Onze energieleverancier is Essent.

Resultaat door aanpassingen in onze woning

Het resultaat na 2 jaar mag er zijn, In 2020 betaalden wij 3000 euro per jaar voor ons gas-en stroomverbruik. in 2021 betaalden we nog 1718 euro. In 2022 staat de teller slechts op 6,6 euro voor een periode van 4,5 maand (van 17 maart t/m 1 Augustus 2022.)

Overzicht gas- en stroomverbruik
Grafiek in euros – energieverbruik privé

Hoe hebben we dat bereikt?

Aanpassingen in het huis in de afgelopen 2 jaar

 • Plaatsen van tochtstrips en drangers op deuren
 • Bijna alle lampen vervangen door slimme ledverlichting
 • Isoleren van het dak
 • Plaatsen slimme thermostaten in elke ruiimte
 • Plaatsen van van 18 zonnepanelen op het dak
 • Plaatsen van 6 extra zonnepanelen op schuur
 • Plaatsen van elektrische warmtepomp in slaapkamer
 • Isoleren van de vloeren
 • Plaatsen van elektrische warmtepomp in woonkamer
 • Aanpassen van configuratie CV ketel
 • Plaatsen Inductiekookplaat
 • Plaatsen warmtepomp boiler – verwachting september 2022

 

De kosten de aanpassingen in de woning 

Na een investering van ongeveer 17.000 inclusief BTW na aftrek van subsidies verbruiken we nog maar een kwart van het gasverbruik t.o.v. 2020. Kosten voor elektriciteit is gereduceerd tot 0.

Door de extra zonnepanelen houden we voldoende kWh over om met onze elektrische auto 20.000 kilometer te rijden. Voor de ondernemers onder ons, deze kWh breng je bij je bedrijf in rekening. Hierdoor valt de besparing nog hoger uit.

Rendement op basis van OUDE gas- en stroomtarieven

Als we 17.000 euro delen op 225 euro per maand (maandbedrag 2022, dan zou de terugverdientijd ongeveer een kleine 6 jaar zijn.

Rendement op basis van de HUIDIGE gas- en stroomtarieven

De gas- en stroomtarieven zijn enorm gestegen het afgelopen jaar,.  Onderstaand staat het maandbedrag, wat wij nu bij Essent zouden betalen als we op 2 Augustus 2022 een contract zouden aangaan op basis van ons energieverbruik in 2020.

Huidige tarieven
Huidige tarieven

Terugverdientijd op basis van de huidige tarieven is 17.000 / 690 euro, dan is de terugverdientijd ongeveer 2 jaar.

Conclusie:

Verduurzamen heeft in financieel opzicht zin. Maar je doet het niet alleen voor je portemonnee. Fossiele brandstoffen raken een keer op en de verbranding daarvan is slecht voor het milieu. De volgende generaties wil je niet opzadelen met een uiteindelijk onleefbare wereld en torenhoge energiekosten.

Grootste impact van aanpassingen

Welke aanpassingen hadden de meeste impact in het verlagen van het gas- en stroomverbruik. Isoleren van ons huis had een duidelijk effect, denk hierbij ook aan de beglazing, zowel financieel als in comfort. Zie de daling in 2021 t.o.v. 2022.

De grootste besparing hebben wij in 2022 gerealiseerd door het toevoegen van de elektrische warmtepompen (airco’s die kunnen verwarmen) in combinatie met de slimme thermostaten. Door de thermostaten standaard in te stellen op 15 graden en deze als basisverwarming te gebruiken. Om vervolgens elektrische warmtepomp als hoofdverwarming te gebruiken tot 20 graden. Wij verwarmen alleen als er echt mensen aanwezig zijn. Zonnepanelen zijn absoluut een ‘must have’ bij deze oplossing.

De wintermaanden

Nu verwachten wij dat in de wintermaanden de basisverwarming iets omhoog zal moeten, met het gevolg dat de kosten zullen stijgen. Met het LTT platform en de LTT Airhub zullen wij actief de slimme thermostaten als de warmtepompen gaan naregelen om zo energie optimaal mogelijk in te zetten.

Ook besparen op energie

Wilt u weten, hoe wij dezelfde technieken kunnen inzetten bij scholen of bedrijven.Met de LTT Therm laten wij u zien hoeveel u kunt besparen op uw gasverbruik.

Geïnteresseerd, neem dan contact met ons op en bezoek ook de onderstaande websites met nuttige tips over verduurzamen en de financiering daarvan.

 • https://www.rvo.nl/onderwerpen/verduurzamen-woningen
 • https://www.eigenhuis.nl/energie/snel-besparen/tips-om-te-besparen#/
 • https://www.verbeterjehuis.nl

Overige oplossingen

 • Heatpipes
 • Infrarood verwarming
 • Warmtepomp / hybride warmtepompen
 • etc.etc.etc.

** getoonde plaatjes/grafieken zijn onbewerkt en komen uit het online (privé) portaal van Essent.

** bedragen zijn afgerond

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top